USA var i början bowlingens Mecka, vilket även gjorde att det var ett samarbete mellan USA och Sverige som ledde till den allra första svenska tävlingen i bowling. 1923 anordnades den första internationella tävlingen i bowling. Denna tävling tog plats på Mossebackes Bowlingshall i Stockholm (även hallen invigdes samma år). Under tävlingen kom den allra första amerikanska bowlingtrupp att besöka Sverige.

I dag anordnas det massvis med olika typer av bowlingtävlingar i Sverige på olika nivåer. Som spelare kan du i bowling tävla såväl som enskild person eller i lag. Det finns även olika typer av lag som det går att tävla med. Det allra vanligaste sättet att tävla i lag är att alla spelarna i ett lag lägger ihop sina slutgiltiga poäng. Men varje serie spelas dock en och en. Det går även att spela enligt så kallade Bakers spelsätt, vilket ofta används vid 3-mannatävlingar. Här spelar alla deltagarna i laget i en gemensam serie, och turas om att ta tur vid var tredje ruta. Ett annat populärt tävlingssätt är den så kallade Scotch Double, som ofta används vid mixtävlingar, som innebär att spelarna i laget slår sitt klot vart annat gång.

För att kunna tävla måste man ha bowlingslicens och tillhöra en förening. I Sverige finns det tre olika licenser. Dessa är följande:

Bowlinglicens A

Med denna licens går det att delta i tävlingar och seriespel som är sanktionerade av SvBF ( Svenska Bowlingförbundet).

Bowlinglicens B

En tävlande med denna licens kan delta i distriktsserier och även individuella tävlingar där deltagarna kan vinna pengar. Men med denna licens går det enbart att vinna prissummor upp till max 10 000 kronor.

Tävlingslicens T

Det går även att ha en så kallad tävlingslicens, som innebär att du som bowlare kan delta i alla individuella tävlingar.

Sverige har även ett nationellt landslag i bowling. Nationella landslag spelar med åtta till tolv spelare och deltar i internationella tävlingar. Landslaget har en sportchef, en förbundskapten, en assisterande förbundskapten och en assisterande coach.

Under Världsmästerskapen i Hongkong 2018 tog svenska herrtruppen brons i 3-manna lag. Det var tredje gången på fyra år som herrlaget gjorde det.

Den nationella serien i Sverige för herrar är följande: elitserien, allsvenskan, division 1, division 2 samt division 3. Den nationella serien i Sverige för damer är följande: elitserien, och allsvenskan samt division 1. Damerna har inte lag för division två och tre.

Alla föreningar i Sverige kan delta i Svenska Bowlingförbundets nationella serie.