Bowling är inte bara stort i Sverige utan självklart även internationellt! Det var 1926 som grunden lades för det som i dag är en världsomspännande sport. Detta år gick nämligen Finland, Tyskland, Nederländerna, Sverige och USA samman och bildade International Bowling Association. Syftet var att göra sporten till en världssport och genom denna organisation kunna anordna världsmästerskap med gemensamma universella tävlingsregler.

1951, i december, blev alla länder som var intresserade av att låta bowling som sport växa, inbjudna till Hamburg. En dryg månad senare, i januari 1952, möttes delegaterna från länderna i Tyskland för att diskutera sportens status i världen. Delegaterna kom från följande länder: Österrike, Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Jugoslavien, Sverige och Luxemburg.

Under de Olympiska spelen sommaren 1988 i Seoul Korea var bowling med som en så kallad demonstrationssport i vilken 20 länder deltog. Men sporten har varit accepterad av den olympiska kommittén som en faktiskt sport sedan 1979.

2014 gick flera internationella organisationer återigen samman för att bilda det internationella organet World Bowling med syftet att fortsätta kunna sprida sporten internationellt.

I dag finns det två olika så kallade världscuppar i bowling. Dessa är World Bowling Tour och World Bowling Championship. För den som är intresserad av senaste resultat eller framtida tävlingar går det att hitta denna information på World Bowlings hemsida. Det finns även flera regionala event. Några av dessa är Brunswick Ballmaster Open som tar plats i Helsingfors i Finland, Irish Open Championship in Association with Storm som tar plats på Irland, Hammer Bronzen Schietspoel Tournament som tar plats i Nederländerna. Utanför Europa pågår även tävlingar som Brooklyn Open i USA, H.H Emir Cup i Qatar, samt DIBC Open Bowling Tournament i Dubai. I Asien finns det även till exempel Sarawak International Open i Malaysia samt Jaya Ancol Singles Championship i Indonesien.

Sverige har tagit flera medaljer internationellt, bland annat i Europamästerskapen 2016

EU medalj och i VM

VM då Sverige tog brons.

Något som organisationen World Bowling även arbetar med är anti-doping. Enligt organisationen är detta viktigt eftersom de vill att atleter inom sporten ska utöva bowling utan illegala substanser eller doping. Detta för att sport ska ske på lika villkor och på grund av de faror som doping kan ha på den mänskliga kroppen. World Bowling följer därför de internationella riktlinjerna som skrivna och godkända i det dokument som kallas The World Anti-Doping Code.

För den som är intresserad av att veta mer är det bara att läsa vidare på den här sidan!