Bowling är sporten och underhållningen som passar för alla åldrar och för många tillfällen. Men vad är bowling och hur uppkom sporten? Vare sig du är nybörjare, entusiastisk bowlare eller proffs är den här artikeln något för dig.

Redan i början på 1800-talet lär bowling ha spelats i USA. Sporten bowling lär ha uppkommit i USA, under tiden för immigrationsvågen från Nederländerna och Tyskland. Från Europa tog immigranterna med sig kulturen från de så kallade kägelspelen som därefter kom att utvecklas till det vi i dag känner som bowling. Olika varianter av kägelsporter har funnits i flera tusen år. Arkeologer har bland annat hittat kägelliknande föremål i en cirka 7000 år gammal egyptisk grav.

I USA i början av 1800-talet förekom bland annat spel med tio eller nio käglor utställda på en bana. Från och med cirka 1850 började flera inomhusbanor att byggas runt om i landet. Organisationen American Bowling Congress (ABC) bildades i slutet av 1800-talet. Med denna organisations uppkomst blev även reglerna till bowling standardiserade och fastställda.

Under första halvan av 1900-talet kom flera nya finesser att utveckla sporten. Det amerikanska bowlingförbundet kom att bildas under de allra första åren på 1900-talet och därefter startades det internationella förbundet för bowling som fick namnet International Bowling Asssociation. I mitten på 1950-talet började automatiska kägelresningsmaskiner att införas runt om i USA.

År 1953 skedde den första världscupen för bowling och 1962 var året då det allra första Europamästerskapet kom att hållas.

Till Sverige kom bowlingen först 1909. Då kallades sporten för amerikansk bowling och vid denna tid hade sporten utvecklats vidare. Kloten hade fått hål för fingrarna, banorna hade blivit bredare än i början av 1800-talet och som regel spelades nu bowling med tio stycken käglor.

Det sägs att det var en ren tillfällighet att sporten kom att spelas i Sverige. Detta skedde när en svensk atlet vid namn Bruno Söderström tog vägen till USA för att studera idrott. Väl i USA spelade Söderström bowling. Tillsammans med Söderström kom sporten till Sverige. Redan i början av 1900-talet startade den allra första bowlinghallen i Stockholm. Denna bowlinghall hette Regina Kägelsalong och låg på Drottninggatan. Namnet kom av etablissemanget Hotell Regina som ägde den fastighet som bowlinghallen rymdes i.

Sveriges och Stockholms andra bowlinghall startades ett par år efter Reginas Kägelsalong. Denna fick namnet Fenix Kägelsalong. Ett par år senare etablerades även andra bowlinghallar, eller kägelsalonger som de då kallades, i såväl Uppsala som Göteborg.

Materialet i de allra första bowlinghallarna kom från USA. Därför var bowling en dyr sport och etablerandet av anläggningarna kostade pengar. Men runt 1920-talet började sporten att breda ut sig över Sverige.

Det Svenska Bowlingförbundet bildades i februari 1930 och sju år senare anslöts förbundet till Riksidrottsförbundet.