Att bowling i Flen är en populär sport och aktivitet har bland annat Eskilstuna-Kuriren skrivit om. Men det är inte bara i Flen och Sverige som bowling är en aktivitet som lockar människor. Atleter inom sporten finns det många av – såväl i Sverige som internationellt. Och i Sverige finns det en lång tradition av bowling; den första bowlinghallen öppnades redan tidigt 1900-tal i Stockholm. Svenska Mästerskap i bowling har faktiskt tagit plats sedan 1931. Bowling är inte ända sporten Sverige har kända atleter i, fotboll är också en annan sport där många av de populära spelarna kommer delta i EM-fotbollen.

Men vilka är de allra mest kända svenskarna? Visst finns det många – men här är några namn som är speciellt värda att hålla koll på i bowlingvärlden.

Tomas Leandersson från Degerfors har varit svensk mästare fyra gånger. Men Leandersson har även gjort bra ifrån sig på internationell nivå, då han har valts till världens bästa amatör såväl 1993 som 2001. Leandersson, som är född 1966, blev till och med invald i St Louis Hall of Fame 2001.

Göteborgaren Mats Karlsson blev den första icke-amerikanen att vinna en titel i den så kallade PBA-touren i USA inom vilken han spelade som professionell. Karlsson, som föddes 1956, har även 2009 blivit vald som århundradets svenska bowlare.

Raymond Jansson har flera VM-guld, VM-silver, EM-guld och SM-guld i bagaget. Totalt har han tagit 17 medaljer på internationell nivå, sedan han började spela i det svenska landslaget 1984.

Årets idrottskvinna i Sverige 1983 var bowlaren Lena Sulkanen. Sulkanen, som föddes 1960, har även hon tagit flera medaljer under sin karriär. Bland annat tog hon VM-guld 1983.

Annette Hagre blev likt Tomas Leandersson invald i St Louis Hall of Fame – men redan 1993! Hagre har bland annat vunnit World Cup i Helsingfors år 1987.

En annan legend är Gösta Algeskog, som föddes 1923 och gick bort 2003. Algerskog tog flera VM-medaljer.

Sedan har vi även Jesper Svensson,Svensson som faktiskt har det svenska rekordet med sina 78 strikes på åtta serier. Han var även den första som började att använda så kallad tvåhandsfattning när han spelade. Det ska enligt många bowlare ha revolutionerat spelet.

Är du sugen på att satsa på en internationell karriär som bowlare har du som svensk alltså många att inspireras av.